Har du någonsin ätit riktigt stark mat och känt hur du börjat svettas?
Och har du någonsin känt den svalkande effekten av en vattenmelon en varm sommardag?
Då har du upplevt de värmande och kylande egenskaperna hos mat. Kunskapen om matens inneboende egenskaper kan vara till stor hjälp för dig i vardagen och fungera som ett sätt att balansera din kropp.
Detta ämne är ingenting nytt för de ayurvediska och kinesiska läkarna – inom dessa traditioner är det vida känt att mat har olika effekter på oss och maten används som medicin för att uppnå olika resultat.
Jag har själv anammat detta tänk och märkt stor skillnad på mitt mående. Det har hjälpt mig att äta optimalt utefter årstid och hur jag känner mig i kroppen. Nedan har jag sammanställt en lista på några värmande respektive kylande livsmedel och kryddor. Kanske du ser ett samband i vilka säsonger vi brukar äta dessa livsmedel?
🔥 Värmande
- Ingefära
- Kanel
- Kardemumma
- Dadlar
- Gurkmeja
- Jaggery (rårörsocker)
- Chili
- Kaffe
💦 Kylande
- Fänkål
- Mynta
- Vattenmelon
- Gurka
- Kokos (kokosmjölk, kokosvatten etc)
- Mango
Många som ofta känner sig överhettade och varma och röda i huden kan må bra av att få ner temperaturen i kroppen. Detsamma gäller för dem som ofta känner sig frusna – de mår bra av att inkorporera mer värmande mat i sin diet.
Testa och se hur du mår efter du ätit vissa livsmedel. Om du någon gång känner dig frusen kan du göra en kopp te på ingefära och jaggery. Du kommer snart känna en skön värme spridas genom hela kroppen. En varm sommardag kan du dricka kokosvatten kryddat med mynta.
Kunskap om matens egenskaper gör att vi kan balansera oss själva kontinuerligt. Vi får en bättre förståelse för sambandet mellan matintag och fysiska förnimmelser.