Förändra din livsstil, utan att stånga dig blodig!

Har du svårt att göra en hållbar livsstilsförändring? Det kan tyda på att dina mål inte är utformade efter dina unika förutsättningar.

”Jag måste sluta äta godis!”

Känner du igen dig i påståendet ovan? Hur många gånger har dina försök att ”äta nyttigare” och ”börja träna” runnit ut i sanden?

Jag skulle vilja ge dig ett nytt perspektiv på denna inre konflikt.

Hjärna vs Hjärta

Ofta vill vi förändra någonting utifrån en idé. Vi har en idé om att börja träna, för då får vi snyggare kropp och mår bättre. När idén uppstår känner vi oss inspirerade och taggade. Äntligen ska vi ta tag i det där dåliga samvetet! Någonstans på vägen tappar vi inspirationen och träningskläderna blir liggande i garderoben medan vi återupptar våra gamla vanor.

Jag vill att du nu släpper på ditt dåliga samvete och dina skuldkänslor för att du inte lyckats uppnå de mål du satt upp för dig själv. Det finns en skillnad på att göra någonting utifrån ditt intellekt och att göra det helhjärtat. Det måste vara äkta och du måste tro på det du gör.

Det finns tusen olika sätt att förändra sin kost och att börja träna, om det är det man vill. Det finns fler sätt än att börja äta gröna sallader och träna hårt flera dagar i veckan. En hållbar livsstilsförändring kan se ut så här:

  • Välj popcorn i stället för chips på helgen
  • Ta fler promenader, kanske med en trevlig ljudbok i öronen eller tillsammans med en vän
  • Boka in dig på ett mysigt yogapass
  • Prova ett paleo-recept

Det måste inte alltid vara blod, svett och tårar. Det är en missuppfattning som inte tjänar oss. Detta är särskilt viktigt att poängtera för kvinnor, som har ett skörare hormonsystem som inte alltid mår så bra av extrema dieter och hård träning.

Sätt mål utifrån dina unika förutsättningar

Att göra en livsstilsförändring handlar om att hitta vad DU mår bra av. Jag upplever att det ofta lyfts fram en lösning som sägs passa alla – börja träna tre dagar i veckan, ät mer grönsaker, drick gröna smoothies. Inga kostråd i hälsomagasin kan säga vad exakt DU behöver. Alla har olika utgångspunkter.

Att du inte lyckas med dina mål tyder på att de inte är utformade efter dina unika förutsättningar.

Försök uppbåda nyfikenhet i hur det är att ta hand om dig själv, i stället för att straffa dig själv för alla dina påstådda misslyckanden. Det är okej att du inte uppnått de mål du satt för dig själv. Om du verkligen ville göra de sakerna skulle du ju ha gjort dem, eller hur? Det kanske är målen det är fel på, snarare än din karaktär.

Våga titta på den röst inom dig som inte alls vill göra en förändring. Den är lätt att avfärda och kalla lat, dålig eller andra elaka saker som du säger till dig själv. Om du i stället vågar lyssna på den och försöka förstå vad den vill blir det lättare. Du kanske hellre vill kolla på serier och äta lösgodis i soffan. Då måste du acceptera det och njuta av det, inte göra det med ett dåligt samvete. Det är så vi hamnar i ett allt-eller-inget-tänk, där du senare måste straffa dig själv när du varit ”dum” och ätit godis.

Omfamna din så kallade lathet. Njut. Ät godis tills du spricker. Släpp på dina förbud.

Det är först när vi gjort det som en verklig förändring kan ske.

Ofta har den där idén om att börja träna eller äta nyttigare kommit någonstans ifrån. Kanske du märker att du blir trött av att äta mycket socker, eller att du får finnar av det. Då kan du göra förändringen utifrån att du verkligen vill ge dig själv det bästa. Det är inte för att du varit dum, dålig, lat eller tjock. Utifrån den utgångspunkten blir det lättare att göra val som tjänar dig. Du väljer mat som känns bra i magen och undviker sådant som inte känns bra – du bryr dig om dig själv, på riktigt.

Tröttna på dina gamla vanor

När du släpper på förbud och löper linan ut kan du äntligen tröttna på det som hållit dig tillbaka. Det är helt enkelt inte lika spännande och förbjudet.

Jag brukade vara beroende av lösgodis – jag köpte alltid minst ett kilo när jag handlade och jag handlade flera gånger i veckan. Tro mig, jag försökte sluta flera gånger. Jag gjorde ”nyttiga snacks” med frukt och bär och försökte äta den där biten mörk choklad i stället. Det fungerade inte. Det som fungerade var att äta mig mätt på ordentlig mat. Sedan släppa på idén om att jag måste sluta äta godis. Till slut tröttnade jag och var utan godis ett bra tag. När jag sedan åt det igen upplevde jag hur extremt sött det är och jag fick ont i magen. Den upplevelsen hade jag inte innan, då min kropp var van vid att äta stora mängder.

Nu äter jag gärna popcorn och frukt som godis på helgen. Jag tyckte inte det var gott innan eftersom mina smaklökar var vana vid syntetiska ämnen och vitt socker. Det kräver en viss avvänjning. Man kan göra det ’cold turkey’ och uppleva abstinensbesvär som huvudvärk, trötthet och liknande. För vissa fungerar det bra då det ger en tydlig insikt om hur livsmedlet faktiskt påverkat dig. För de allra flesta skulle jag dock rekommendera att göra förändringen långsamt. Byt ut lite av godiset till någonting annat. Se till att aldrig handla när du är hungrig. Ta hand om din sömn så att du inte känner behovet av snabb energi och så vidare.

Som du nu förstår finns det tusen olika sätt att göra en livsstilsförändring på. Allt är inte gröna sallader och blod, svett och tårar. Tvärtom kan det vara ganska trivsamt att ta hand om sig själv.

Vill du förstå vad just du behöver? Gör en livsstilsanalys med mig och få personliga rekommendationer kring kost, kosttillskott och livsstilsvanor. Boka ett första samtal här.

Med kärlek,
Amanda